tisdag 14 april 2015

Morotslimpa

Underbart god , saftig och enkel att laga !   

Här är receptet! 

2 limpor ( jag gjorde  dubbel sats för 4 formar får plats ugnen )

25 g jäst
3 ½ dl mjölk
1 ½ tsk salt
25 g smör,
2 msk ljus sirap
2 morötter ( fint rivna)
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
4–5 dl rågsikt ( jag använd semlemjöl går också bra med annat ,  tog det som fanns i skåpet)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke med mjölk. Tillsätt salt, smör, sirap, morot och havregryn. Blanda ordentligt.

2. Tillsätt vetemjöl och rågsikt, lite i taget, och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma limpor av dem. Skär några snitt i dem med en vass kniv och strö över lite mjöl.

5. Lägg bröden i två limpformar, ca 1 1/2 liter, smorda eller klädda med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

6. Grädda limporna längst ned i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka när bröden är klara. Låt dem svalna i formarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar